söndag, maj 07, 2006

Sund skepticism?

Nu är jag arg! (Ingen överraskning, eller hur?)

James Randi, som gjort karriär av att förstöra ryktet för forskare i paranormala fenomen, har en välkänd utmaning på James Randi Educational Foundation. En miljon dollars till den som klarar av att under kontrollerade förhållanden bevisa något paranormalt. Websidan lovar följande: "At JREF, we offer a one-million-dollar prize to anyone who can show, under proper observing conditions, evidence of any paranormal, supernatural, or occult power or event." Verkar lovande, eller hur?

Men i verkligheten är detta miljondollarpris inte värt pixlarna det är skrivet med. Rico Kolodzey, en tysk som påstod sig kunna leva utan mat, kontaktade Randi år 1999. Logiken säger att Kolodzeys påstådda förmåga kunde med enkelhet testas: sätt Rico i en cell, naken, med en vattenkran och en WC-stol, koppla på en webcam – och vänta. Hur svarade Randi på Kolodzeys brev?

Mr. Kolodzey:

Don't treat us like children. We only respond to responsible claims.

Are you actually claiming that you have not consumed any food products except water, since the end of 1998? If this is what you are saying, did you think for one moment that we would believe it?

If this is actually your claim, you're a liar and a fraud. We are not interested in pursuing this further, nor will we exchange correspondence with you on the matter.

Signed, James Randi.


Intressant: Randi vet att Kolodzey är en bluff a priori. Eftersom Randi vet detta måste vi dra slutsatsen att Randi själv äger parapsykiska förmågor och han borde ge miljonen till sig själv. Det andra alternativet är att Randis "challenge" är en bluff.

"... did you think for one moment that we would believe it?" Detta är Tro, inte Vetenskap. Och eftersom man inte får delta om man påstår sig ha en alltför fantastiskt förmåga är nog Randis pengar i tryggt förvar. I ett diskussionforum på JREF:s hemsida säger Randi: "Cloud-busting and living- without-eating are off the JREF list, because they're just so damn silly and juvenile."

Jaha. Cloud-busting (att påverka moln på himlen med tankekraft) ÄR ganska "silly", men i historien finns det finns dokumenterat många fall av folk som levt utan föda. Tänk vilken framgång för vetenskapen om det kunde bevisas! Och vilken framgång för JREF om det inte kunde bevisas. Även den mest härdade rationalisten kan väl se Randis tankefel här... Kommentera gärna!

Kommer vi att få veta om parapsykiska fenomen är verklighet eller en illusion? Inte med Randis hjälp åtminstone. Han har nyligen genomgått en hjärtoperation, och jag hoppas han återhämtar sig, eftersom hans ovilja till vetenskaplig forskning är, om inte annat, väldigt underhållande i sin dåraktighet. Men nackdelen är att vissa lättlurade går på hans lögner och halvsanningar, som han visat prov på.

Statisktiken visar att högre utbildade människor har en tendens att tro på det "övernaturligas" möjlighet, medan lägre utbildade har en tendens att förkasta, utan granskning, det som inte råkar stämma överens med Newtons urverksmodell av universum. James Randi tillhör tyvärr den senare gruppen av människor.

3 kommentarer:

Janne R. sa...

Jag menar att Randi har rätt i att cloud-busting är en dum förmåga: "Titta nu, jag ska dela det där cumulusmolnet i två delar med min hjärna..." ;-)

Det är kanske "silly", och lite svår att mäta. Men nog kunde Randi ha med det i sin lista, om det nu finns nån sån. Och just att leva utan mat, sånt håller ju fakirer och nunnor på med, kunde Randi testa om han hade viljan till det.

Cix sa...

men inte är det väl något övernaturligt med att vara utan mat... det är väl i så fall biologiskt. eller påstår han att det är övernaturliga krafter som ger honom energi att leva på bara vatten?

Janne R. sa...

Biologin kan inte förklara att nån människa skulle klara sig utan näring, alltså fallar det under "det oförklarliga" eller "paraförmågor" eller hur man nu väljer att vinkla det.

Nazina mätte hur länge en människa klarar sig utan mat, så man kunde använda deras forskning (fy fan), och om nån klarar sig, ska vi säga en vecka längre än det, utan att bli svag eller sjuk, så tycker jag det kan anses bevisat.

Randi sade ju också att det är vetenskapligt omöjligt, så vad har han att förlora?