torsdag, april 20, 2006

E621

Jag tänkte idag på varför många tycker om att äta så vedervärdig mat här i landet. Min bror Johnny beskriver bristen på matkultur i ett intressant blogginlägg, och när man läser recept på finska nätsidor undrar man om dessa människor mist sina smaklökar i nån tragisk olycka.

En karikatyr av en finländsk man köper 500 g svinstrimlor, en påse makaroner, sojasås och ketchup. Han klarar av att tillreda detta - och ännu värre: att tycka om denna "rätt". Detta vansinniga beteende beror på umami.

Umami är den femte smaken, smaken av protein som ger en "jag måste äta mera"-känsla. Receptormolekylen för umami är orsaken till att man kan äta 1500 gram skinka på julafton. Detta är smaken av natriumglutamat.

Ämnet hittas i stora mängder i bl.a. i mögelost, soja och ketchup. Livsmedelsindustrin tillsätter det salivbildande glutamatet överallt för att få den annars usla maten att smaka något; det kan vara svårt att hitta matkorv som inte innehåller smakförstärkaren "E621". ("Matkorv"... vilket hemskt ord. Till skillnad från bajskorv eller?)

Eftersom sojasås och ketchup är billiga är det inte underligt att finländare, som är väldigt cheap när det gäller mat, använder dessa i överflöd och i maträtter där de inte hör hemma, för att få "köttsmak" till allt de tillreder. Grillkrydda, franskpotatiskrydda, texmex-blandning och aromsalt, som ingen vettig kock använder, innehåller smakförstärkare, och är därför omåttligt populära bland den vilseledda allmänheten.

Folk som är intresserade av matlagning och har skaffat sig lite kunskap skyr det tillsatta glutamatet som pesten. Jag vet folk som tvättar de billiga kycklingklubborna rena från marinaden (styggelsen), och jag har själv gjort det i en tid nu. Det smakar helt enkelt för mycket.

Men vissa kräver att deras mat ska smaka för mycket. De blandar ihop kulinarism med hetsätning (en bra restaurang har tydligen 600 grams biffar och pommes frites), och ser ner på vegetariska rätter, eftersom dessa ofta har milda smaker. Och tänk hur ofta man får höra: "Finns det ingen ketchup?" eller "Det skulle vara gott med soja i pyttipannan." Ett jävla klottande alltså...

6 kommentarer:

Nina sa...

Haha, matkorv!

I Sverige finns inga strimlor och sällan är köttet marinerat. Flytt hit!

Men texmexblanding... menar du taco spice mix då? Det är ju goooooo!

Cix sa...

natriumglutamat används ju otroligt mycket i hela asien som smakförstärkare. Otroligt gott blir det ju ofta men nyttigt vet jag inte om det är. :)

Janne R. sa...

Jag besökte en thailändsk restaurang i Åbo, och när jag kom ut därifrån gick världen runt, runt. Man blir hög av natriumglutamat, och vissa går så långt att de påstår att det är ett nervgift.

Inte har jag något emot natriumglutamat när de förekommer naturligt, som i parmesan, men när folk tillsätter det som en genväg för att göra god mat känns det lite fel. Om man har vettiga ingredienser behöver man inte sätta knark i det! ;)

Och dessutom: tillsatt glutamat tar livet av vilket vin som helst. Att krydda en biff med AROMAT och servera ett gott vin till... vilket slöseri!

Anonym sa...

"ett nervgift" Mmmm...

Glutamat är ett så kallat excitotoxin, med vilket menas att våra nervceller stimuleras - bokstavligt talat - till döds.

Glutamat bildar en signalsubstans, som behövs i kroppen, men dock i mycket, mycket små! mängder; detta för att våra nervceller och muskler ska fungera smidigt.

Men med ett överintag av glutamat kommer det att finnas föööör mycket av denna signalsubstans och nervcellerna stimuleras - i värsta fall - till döds.

Därav epitetet "nervgift".

Jan Ängmo blogg sa...

Är du säker på att signalsubstansen glutamat och natriumglutamat E621 är exakt samma ämnen.
Jan

Jan Ängmo blogg sa...

Är E621 och hjärnans signalsubstans glutamat exakt samma ämne
Jan