söndag, februari 25, 2007

Homo lärare

Hörde om en lärare som undervisar tonåringar att homosexualitet är en synd och en sjukdom. Jag blev ganska överraskad, eftersom jag trodde att sådana tankar hörde till 80-talets blodplättsätande bibelbältsskolor.

Man har all rätt att ha denna inställning, eftersom vi lever i ett demokratiskt land bla bla bla. Men vem har ballarna att uttala sig såhär inför minderåriga? Jag har vikarierat som lärare en par gånger, och jag känner mig pinsam redan om jag ska uttala mig om smaksaker (Kummeli är inte roligt, Spielberg har tappat greppet). Vad i världen får dessa människor att driva sitt politiska agenda under arbetstid? Det ingår knappast i läroplanen. Och det motverkar mer än vad det ger: när jag var 14 upplyste min historalärare mig om att Väyrynen vore den bästa presidenten. (Min respekt flög sin kos, naturligtvis.)

Kyrkokristna kritiserar New Age för att vara ett andligt smörgåsbord. Men är då inte Bibeln en halvdan buffé, en brunch med "viikon jämät", varifrån det bästa (Tomasevangeliet, apokryferna) tagits bort? Undrar varför det finns så många kristna riktningar... Dogmatism är nästan förståerligt, men en sån härt plockande tyder på en patologi mycket mer befängd än homosexualismen. Lärarens källa är naturligtvis Gamla Testamentet och Paulus, kvinnoförnekaren. Intressant nog är läraren en kvinna. Så enligt hennes källa kan man ej ta henne på allvar. (Fan! Jag kanaliserar Hannibal Lecter!)

Hur som helst, vad som störde mig mest i lärarens beteende var detta: Procentuellt sett finns det minst två homosexuella i varje skolklass. Hur känns det för lilla gay-Roy att höra att han är sinnessjuk?

5 kommentarer:

Nina sa...

Det kan väl knappast ens vara lagligt att sprida dylik hatisk propaganda i skolor, eller??! Att folk inte polisanmäler!

Det är verkligen synd om alla små "gay-Roys" i skolklasser. Jag tror att det ofta är så att homofober som denna lärare aldrig ens träffat en öppet homosexuell person, och därför är de så distanserade att de kan hålla på och prata skit på detta sätt. De tror att homona är känslokalla freaks of nature. De fattar inte att varje gång de yttrar sig om homosexualitetens "onormalitet" eller skriver en hatisk insändare så sårar de en massa människor - levande människor av kött och blod. Respektlöst spottar och trampar de på folk och tror att de är goda in the process. Jag hatar detta mest av allt i världen.

Janne R. sa...

Ja Jakobstads Tidning har haft några insändare mot homosexualitet; det är val snart och moralaporna kryper fram ur vegetationen. Det har varit riktigt lustigt att läsa dem. Och jag tror just det enda som finns att göra med såna här människor är att se dem som misslyckade humorister: jag kan helt enkelt inte ta deras dubbelmoral på allvar.

Men yngre människor är lyckligtvis mer upplysta än gamla böghatare. Läste en vettig insändare om homofobi skriven av några 16-åringar. Då blev jag glader. :)

Anonym sa...

homolärare är 10000 ggr bättre än hatlärare !

Anonym sa...

Inte för att jag roar mig med att tracka våra vikarier på fritiden eller så men jag kan ju inte låta bli att kommentera något nu när jag hamnade in på din blogg tycker jag. :D

Nina sa...

Lite dåligt med uppdateringar på den här bloggen! :-(